Put Spread

Met deze optiestrategie kunt u inspelen op een verwachte dalende koers van de onderliggende waarde.

 

Ontdek door de handleiding “Geld verdienen met opties.” De ultieme manier om geld voor je te laten werken, in plaats van te werken voor je geld.

 

Bereken hier uw optiestrategie:

Op optie-strategie.nl kunt u eenvoudig alle bekende optiestrategieën doorrekenen. Vul hierboven de gegevens in van de gekozen optiestrategie en zie gelijk de resultaten!

 

Invulhandleiding:

  • Uitoefenkoers put long: Vul hier de uitoefenkoers van de gekochte put(s) long in.
  • Uitoefenkoers put short: Vul hier de uitoefenkoers van de verkochte put(s) in. (Deze uitoefenkoers dient lager te zijn dan de uitoefenkoers van de put(s) long)
  • U betaalt: Vul hier de totale aankoopprijs van de gekochte put(s) in. (Koers van de put(s) * 100)
  • U ontvangt: Vul hier de totale te ontvangen premie van de geschreven put(s) in en zet een ‘-‘ teken voor het bedrag, bijvoorbeeld: -125. (Koers van de put(s) * 100)
  • Transactiekosten: Vul hier het totale bedrag van de transactiekosten in. (Let op: u dient ook rekening te houden met eventuele transactiekosten bij het sluiten van posities!)
  • Doelkoers: Vul hier een doelkoers in en het resultaat van uw posities bij de door u opgegeven doelkoers wordt berekend.

 

Put spread: 

Bij deze optiestrategie wordt een putoptie gekocht (long) en een putoptie van dezelfde maand met een lagere uitoefenprijs verkocht (short).

 

Verwachting:

Met deze optiestrategie wordt ingespeeld op een verwachte dalende koers van de onderliggende waarde.

 

Kansen:

Bij een dalende koers van de onderliggende waarde zal de gekochte putoptie in waarde toenemen. De geschreven putoptie zal de winst echter beperken. Het maximale resultaat van deze optiestrategie is dan ook het verschil tussen de uitoefenprijzen van de opties minus de transactiekosten.

 

Risico’s:

Het risico van deze optiestrategie is beperkt tot het geïnvesteerde bedrag. De verkochte putoptie kan een onbeperkt risico vormen bij een dalende koers van de onderliggende waarde. Normaliter dient men hiervoor een dekkingsbedrag (marginverplichting) aan te houden, tenzij de onderliggende waarde in bezit is. De gekochte putoptie zal het risico echter evenredig opvangen en de verkochte putoptie zal vrij van margin zijn zolang de gekochte putoptie in bezit is.

 

Aandachtspunten:

Bij deze optiestrategie moet de verhouding tussen geïnvesteerd vermogen en maximale winst in het oog gehouden worden. Vuistregel is dat de kosten van investering niet hoger zijn dan éénderde van het maximale winstpotentieel.

De maximale winst wordt vaak pas gerealiseerd als beide opties aflopen of als de opties beiden deep-in-the-money zijn.