Put optie

Opties zijn derivaten en worden op de wereldwijde beurzen verhandeld. Derivaten zijn afgeleiden van aandelen en indices. Opties zijn uitermate geschikt voor de speculatieve handelaar. Door het hefboomeffect (hierover later meer) is het winstpotentieel en dus ook het verliespotentieel erg groot. Één optie heeft altijd betrekking op 100 keer de onderliggende waarde. Dus 1 optie op bijvoorbeeld het bedrijf Ahold, heeft betrekking op 100 aandelen Ahold. 

Met een optie kun je zowel inspelen op een neerwaartse als een opwaartse verwachting van de onderliggende waarde. Een optie heeft ook altijd een vooraf bepaalde einddatum. 

Stel: u koopt 1 put optie Ahold 18-12-2009 € 8 voor een prijs van € 1. 
Dit moet u als volgt lezen: U heeft het recht om 100 aandelen Ahold te verkopen tot en met 18-12-2009 voor € 8 per aandeel. Voor dit recht betaalt u nu € 1 per aandeel, dus € 100. 

Goed, deze put optie geeft u dus het recht om 100 aandelen te verkopen voor € 8 per stuk. Voor dit recht betaald u € 100. U heeft dus alleen een recht aangekocht. Het is niet van belang of u de aandelen werkelijk in bezit heeft.

 

Ontdek door de handleiding “Geld verdienen met opties.” De ultieme manier om geld voor je te laten werken, in plaats van te werken voor je geld.

 

Stel dat de koers van Ahold nu precies € 8 waard is. Waarom zou u dan een recht kopen voor € 100? Indien u een put optie koopt, gaat u uit van een dalende koers van de onderliggende waarde, in dit geval Ahold. Stel dat u denkt dat op 18-12-2009 de koers van Ahold op € 6 staat. 

Indien de aandelenkoers van Ahold inderdaad op € 6 staat dan is de put optie € 2 waard. U heeft deze gekocht voor € 100, dus een winst van € 100. Dat is 100%. 

Indien de aandelenkoers van Ahold op € 10 staat dan is de put optie € 0 waard. (U heeft het recht om 100 aandelen te verkopen voor € 8 terwijl de koers € 10 is…) U heeft deze gekocht voor € 100, dus een verlies van € 100. 

Het maximale verlies van het kopen van een put optie is de te betalen premie. De maximale winst is beperkt tot de nulstand van de onderliggende waarde.

 

Een put optie als defensief instrument:

U kunt een put optie ook goed als een defensief instrument gebruiken. Stel dat u 100 aandelen Ahold in portefeuille heeft. Deze aandelen heeft u vorig jaar gekocht voor € 6 per stuk. De koers van Ahold is momenteel € 8. 

U weet niet goed wat de koers van Ahold gaat doen. De koers kan naar € 10 maar ook naar € 6. U wilt de gemaakte winst op de aandelen niet verloren zien gaan en kunt dan 2 dingen doen. Of de aandelen verkopen óf een put optie kopen. 

Door het kopen van de put optie van Ahold op € 8 heeft u het recht om 100 aandelen Ahold te verkopen voor € 8. Hiervoor betaalt u € 1 per stuk, dus € 100. 

Stel dat de koers wel naar de € 10 gaat, dan loopt uw put optie waardeloos af en heeft u € 100 verloren op de put optie, maar wel € 200 winst op de waardestijging van de aandelen welke u in portefeuille heeft. 

Stel dat de koers naar de € 6 was gegaan, dan zou u het recht hebben om uw aandelen te verkopen voor € 8. Dit heeft u nog wel € 1 gekost, maar dat is altijd beter dan € 2 verlies.