Call Spread

Met deze optiestrategie kunt u inspelen op een verwachte stijgende koers van de onderliggende waarde.

 

Gratis boek “De Kunst van het Verkrijgen van Geld, de Gouden Regels voor Geld Verdienen”

 

Bereken hier uw optiestrategie:

Op optie-strategie.nl kunt u eenvoudig alle bekende optiestrategieën doorrekenen. Vul hierboven de gegevens in van de gekozen optiestrategie en zie gelijk de resultaten!

Invulhandleiding:

  • Uitoefenkoers call long: Vul hier de uitoefenkoers van de gekochte call(s) long in.
  • Uitoefenkoers call short: Vul hier de uitoefenkoers van de verkochte call(s) in. (Deze uitoefenkoers dient hoger te zijn dan de uitoefenkoers van de call(s) long)
  • U betaalt: Vul hier de totale aankoopprijs van de gekochte call(s) in. (Koers van de call(s) * 100)
  • U ontvangt: Vul hier de totale te ontvangen premie van de geschreven call(s) in en zet een ‘-‘ teken voor het bedrag, bijvoorbeeld: -125. (Koers van de call(s) * 100)
  • Transactiekosten: Vul hier het totale bedrag van de transactiekosten in. (Let op: u dient ook rekening te houden met eventuele transactiekosten bij het sluiten van posities!)
  • Doelkoers: Vul hier een doelkoers in en het resultaat van uw posities bij de door u opgegeven doelkoers wordt berekend.

 


 

Call spread:

Bij deze optiestrategie wordt een calloptie gekocht (long) en een calloptie van dezelfde maand met een hogere uitoefenprijs verkocht (short).

 

Verwachting:

Met deze optiestrategie wordt ingespeeld op een verwachte stijgende koers van de onderliggende waarde.

 

Kansen:

Bij een stijgende koers van de onderliggende waarde zal de gekochte calloptie in waarde toenemen. De geschreven calloptie zal de winst echter beperken. Het maximale resultaat van deze optiestrategie is dan ook het verschil tussen de uitoefenprijzen van de opties minus de transactiekosten.

 

Risico’s:

Het risico van deze optiestrategie is beperkt tot het geïnvesteerde bedrag. De verkochte calloptie kan een onbeperkt risico vormen bij een stijgende koers van de onderliggende waarde. Normaliter dient men hiervoor een dekkingsbedrag (marginverplichting) aan te houden, tenzij de onderliggende waarde in bezit is. De gekochte calloptie zal het risico echter evenredig opvangen en de verkochte calloptie zal vrij van margin zijn zolang de gekochte calloptie in bezit is.

 

Aandachtspunten:

Bij deze optiestrategie moet de verhouding tussen geïnvesteerd vermogen en maximale winst in het oog gehouden worden. Vuistregel is dat de kosten van investering niet hoger zijn dan éénderde van het maximale winstpotentieel.

 

De maximale winst wordt vaak pas gerealiseerd als beide opties aflopen of als de opties beiden deep-in-the-money zijn.