Call optie schrijven

U kunt ook beginnen met een call optie te verkopen. Dus zonder dat u aandelen of opties in bezit heeft, kunt u toch beginnen met het verkopen van een call optie. 

Stel: u verkoopt 1 call optie Ahold 18-12-2009 € 8 voor een prijs van € 1. 
Dit moet u als volgt lezen: U heeft de verplichting om 100 aandelen Ahold te verkopen tot en met 18-12-2009 voor € 8 per aandeel. Voor deze verplichting ontvangt u nu € 1 per aandeel, dus € 100. 

U gaat dus een verplichting aan om 100 aandelen Ahold te verkopen voor € 8 per stuk. U bent niet verplicht om de aandelen ook daadwerkelijk in bezit te hebben. Mocht u toch moeten leveren dan kunt u op dat moment de aandelen kopen en gelijk weer verkopen. Deze verplichting gaat u natuurlijk niet zomaar aan, hiervoor wilt u een redelijke vergoeding. Deze vergoeding is de € 100 per contract. 

Door het schrijven van een call optie gaat u uit van een daling van de onderliggende waarde. Dit is dus exact tegengesteld aan het kopen van een call optie waarbij u uitgaat van een stijgende koers van de onderliggende waarde.

 

Gratis boek “De Kunst van het Verkrijgen van Geld, de Gouden Regels voor Geld Verdienen”

 

Stel dat de koers van Ahold nu op € 8 staat. Indien u bovengenoemde call optie verkoopt ontvangt u € 100. U bent verplicht om 100 aandelen te leveren indien uw tegenpartij, de koper van dezelfde optie, daar om vraagt. 

Stel dat de koers van Ahold op 18-12-2009 op € 7 staat. In dit geval zal niemand u verplichten om de aandelen Ahold te leveren voor € 8. Want waarom zou iemand de aandelen van u willen kopen voor € 8 terwijl ze op de beurs maar € 7 kosten? De door u verkochte call optie zal in dit voorbeeld waardeloos aflopen. Uw winst? € 100. (de premie die u heeft ontvangen voor het aangaan van de verplichting) 

Stel dat de koers van Ahold op 18-12-2009 op € 10 staat. In dit geval zal uw tegenpartij maar wat graag uw aandelen Ahold kopen voor € 8. U zult moeten leveren, maar heeft geen aandelen in bezit. Dan zult u 100 aandelen moeten kopen op de beurs voor € 1.000 en deze gelijk weer moeten verkopen voor € 800. Een verlies van € 200. U heeft wel € 100 aan premie ontvangen voor het aangaan van de verplichting, dus daarmee komt uw totaalverlies uit op € 100. 

Het verkopen van call opties, ook wel schrijven genoemd, zonder de aandelen van de onderliggende waarde in bezit te hebben is erg risicovol. Dit heet ongedekt schrijven. De maximale winst is namelijk de ontvangen premie voor het aangaan van de verplichting. Het maximale verlies is onbeperkt.